ZHINENG  CHIKUNG

Egészség – Harmónia – Önfejlesztés

Vélemények

Már nagyon-nagyon sokan vettek részt tanfolyamon és jártak foglalkozásokra. A rendszeres chikungozás pozitív eredményei az alábbi véleményekből is megismerhetők:

“Nagyon tudom ajánlani a Zhineng Chikung gyakorlatok elsajátítását és művelését. Érdemes mindenkinek megismerkedni vele kortól függetlenül. – Miért? – Mert nagyon rövid idő alatt érezhető a gyógyító hatása és nem kell hosszú, kemény és fizikailag megerőltető gyakorlatokat végezni. Én – aki a nyugdíjas korosztályhoz tartozok – néhány hetes gyakorlat után megdöbbenten, és persze nem kis örömmel vettem tudomásul, hogy a vállfájásom hamar és véglegesen elmúlt. Azon kívül megtapasztalhatjuk a helyes energia áramlás hatásait, mely nagymértékben javítja a mindennapi életünk minőségét. Jobban érezzük magunkat általa.”
Szné Éva, nyugdíjas

“A Zhineng Chikung, és a fokozott energiaáramlás nagyon sokat segített a helyes testtartásban. Ezáltal múlt el a fejfájásom, ami a nyakcsigolyámból indult ki. Már nincs szükségem gyógyszerre, csak felveszem a helyes testtartást, és chikungozok egy kicsit. Stressz oldásra is kiválóan tudom használni!”
V. Erzsike

“Néhány napja egy égő érzés jelentkezett a számon, biztos jele annak, hogy egy herpesz van kialakulóban. De most „aktivizáltam” a tanultakat és mindent bevetettem: Peng Qi, La Qi , 8 verssor, gyógyító vers… egyéb gyakorlatok. A hatás minden várakozáson felüli volt. A szokásos herpesz krémet használtam most is, – úgy, mint máskor -, de attól ezelőtt még kialakultak a fájdalmas hólyagok. Ami most elmaradt. Semmi mást nem változtattam a „kezelésen”, csak a Chikungot vetettem még be. Eddig ilyet még nem tapasztaltam, hogy gyakorlatilag hólyag mentesen megússzam a herpeszt és a szokásos két hét gyógyulás helyett 5 nap után elmúlt minden.
Háziasszonyként sajnos érnek kisebb-nagyobb balesetek a konyhában: vágás, égetés stb.. Mióta tanultam az öngyógyító technikákat, a konyhai balesetek nem okoznak nagy gondot. A fájdalomcsillapítás, a vérzés elállítása is sokkal gyorsabb, probléma mentesebb azóta. Azért ha kell, a ragtapaszt és a hideg vizet használom, de a bőrömön lévő sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak.
A Zhineng Chikung számomra ideális eszköz a töltődéshez. A mindennapokban tőlem rengeteg energiát igényel a család és a hirtelen felmerülő problémák megoldása a munka mellett. Ha nagyon fáradt vagyok, rossz a közérzetem, vagy egy keményebb nap vár rám, akkor chikungozással töltöm fel magam. Már az alapgyakorlat, a Peng Chi Guan Ding Fa elvégzése is biztosítja a szükséges energiát, hogy bírjam a pörgést. Ha sikerül már reggel ezzel kezdeni a napom, biztosan minden jobban sikerül a nap folyamán.”
D. E. Éva

“Az első pár foglalkozáson még csak halványan éreztem, hogy történne valami, miközben a gyakorlatokat csinálom, de aztán egyre jobban ráéreztem, és ez mostanában csak fokozódik. Sok gyakorlás kell hozzá, szerintem ez az alapja, meg hogy elsajátítsuk a gyakorlatokat. Egy idő után már érezni lehet az energiaáramlást, azt hogy a testünk mely részén összpontosul az energia. Nekem pozitív dolog a Zhineng Chikung elsajátítása következtében, hogy javított a tartásomon, ez főként az állva végzett gyakorlatok eredménye. Minél jobban ráérzek az energiára, megtapasztalom honnan hova áramlik, és ezt irányítani is tudom, annál inkább érzem, hogy kiegyensúlyozottabbá válok. Nekem a Chikung abban is segítségemre volt, hogy türelmesebbé váljak. Mivel a gyakorlatokat lassan és elmélyülve végezzük, nem használunk hirtelen, gyors mozdulatokat, nyugodtabbá válik az ember. Így ma már jobban elgondolkozok valamin, mielőtt megteszem vagy kimondom. És ez sokszor bizony igen jól jön.”
B. Éva, egyetemi hallgató

“Mindenkinek nagyon ajánlom a Zhineng Chikungot, amit egy kiváló mester: Dankó Ferenc tart. Nagyszerű ember és kiváló sportoló, egyénisége pedig lelki nyugalmat áraszt. Amíg Debrecenben tartózkodtam volt szerencsém rendszeresen járni a foglalkozásaira. Elmondhatom, hogy a szemléletem megváltozott, testi és szellemi erőim fokozódtak, kiegyensúlyozott lettem. Próbáljátok ki, a Zhineng Chikung nyugodt, békés egyéniség létrejöttét segíti, erőt ad a mindennapokhoz.”
S. Gyöngyi, ügyvéd

“Három éve kezdtem el Zhineng Chikungot tanulni, miután egy komoly, krónikus bélrendszeri betegséget diagnosztizáltak nálam. Eddig négy tanfolyamon vettem részt és az ott megtanult gyakorlatokat naponta végzem otthon. A rendszeres gyakorlásnak köszönhetően hamarosan sokkal jobban éreztem magam, enyhültek a tüneteim és rövid időn belül sokat javult az állapotom (orvosi eredményeim alapján is). Amióta chikungozok ritkábban kapok el kisebb betegségeket (pl. megfázást), illetve gyorsabban felépülök, javult a közérzetem, sokkal nyugodtabbnak érzem magam és nehezebben fáradok el. A Zhineng Chikungot mindazoknak tudom ajánlani, akik valamilyen betegégben szenvednek és szeretnék magukat meggyógyítani, illetve, akik jó egészségi állapotukat szeretnék megőrizni, fejleszteni.”
T. Mónika, kutató

“Amióta chikungozok elmúlt az erőtlenségem, masszívabbnak érzem a testem, és többet bírok. Sokszor nehéz szavakat találni az érzésekre, de aki kipróbálja, megérti majd, amit leírtam. Nyitottabb lettem az új dolgokra. Az ember egy idő után egy megszokott kerékvágásban halad, nehezen vált, változik. Már nem érzem magamat olyan zártnak, nem zárkózom el az újtól, kisebb változásokat elindítottam az életemben. A Zhineng Chikung segít önmagamra jobban odafigyelni, többet törődök a testi-lelki egészségemmel. Jobb a közérzetem. Ajánlom mindenkinek, aki szeretné jobban érezni magát a bőrében!”
Judit, pedagógus

“A táborban a kezdőktől a már több éve chikungozókig terjedt a kis csapat összetétele. Az élmény különlegességét az adta számomra, hogy a kezdő csoport tagjai ugyan azokon a fokozatokon mentek át, mint én is, amikor elkezdtem chikungozni. Számomra is egyik legmeghatározóbb élmény volt, amikor elvész a idő fogalma. Az órát nézve kb. 10 perc telt el és mégis úgy érzed mintha órák teltek volna el. Amikor ezt az érzést szavakban öntötte egyik chikungos társunk jó volt szembesülni azzal, hogy mások is átéltek hasonlót, és ez a chikungozásnak köszönhető.
Egy másik meghatározó élmény volt a Peng Chi gyakorlásánál, amikor már nem érzem a testem, csak a lélek létezik számomra.
A táborban volt még egy különleges élmény: a gyakorlati részek megbeszélése közben én a kezemmel (nem tudom jól írom-e) La Chi-t tartottam és éreztem ahogy az energia egyre magasabbra töltődik a testemben, végül a torokig ért, de akkor már szünet kezdődött sajnos. De nagyon jó érzés volt így is megtapasztalni az energia áramlását.”
Kné Ica, nyugdíjas

“A kettes tanfolyamot végeztem februárban, Debrecenben, a tapasztalataimat szeretném megosztani, és a hálámat kifejezni, hogy megismerhettem a Zhineng Chikungot! A tanfolyamon említettem, hogy az első tanfolyam után az életemben elkezdtek végre az álmodozás szintjéről kimozdulni a céljaim, aminek nagyon örültem, de azért nem mennek simán a dolgok. Menet közben óriási akadályok gördülnek elém. Álmomban sem gondoltam, hogy ennyi nehézséggel kell szembenéznem, és őszintén bevallom, hogy eddig még az életemben nem kellett ilyen gondokkal szembesülnöm, úgyhogy szinte sokként éltem meg az elém gördülő nehézségeket. Abban óriási segítség nekem a Zhineng Chikung, hogy erőt ad, hogy ne adjam fel! Korábban lelkileg ilyen mélypontokról sokkal nehezebben küzdöttem ki magam, és tuti, hogy beteg lettem. Most a mélypont, nem napokig, vagy hetekig tartott, hanem csak pár óráig, mert a Chikunggal annyira fel tudtam hozni az energiaszintemet, hogy ne ragadjak bele a problémán való siránkozásba, hanem rálássak a helyzetre kicsit messzebbről, és a megoldási lehetőségekre tudjak koncentrálni, és nem utolsó sorban nem betegedtem meg! A Zhineng Chikung nélkül már feladtam volna, de most bízok benne, hogy sikerülni fog! Még ha nem is úgy, ahogy elsőre elképzeltem, akkor is elmozdul az életem abba az irányba, amit én szeretnék, én választok, és nem állok be a mókuskerékbe! Ezt a Zhineng Chikung nélkül nem hiszem, hogy elértem volna, úgyhogy végtelenül hálás vagyok neked érte! KÖSZÖNÖM!”
D. Edit, vállalkozó

“Igyekszem rendszeresen gyakorolni mindazt, amit a Zhineng Chikung tanfolyamokon és foglalkozásokon tanultam.
Őszintén megmondom, nagy káosz keletkezett körülöttem és bennem a 2012-es év elejére. Már jó ideje kerestem az Utat, amin járnom kell több, kevesebb sikerrel. A Feleségemmel is igen megromlott a kapcsolatunk és a gyerekekkel is türelmetlen voltam. Persze nagyban közrejátszott a nehéz anyagi helyzet is!
Az igazi változások Kb. másfél hónapja kezdődtek, amikor már szerezhettünk némi tapasztalatot a Zhineng Chikung gyakorlásával. Az összeborzolódott tudatom elkezdett kifésülődni, gondolataim rendeződtek! Ezzel összhangban a családom is rendeződésnek indult, valahogy ők is rendeződtek ez a legjobb szó rá!
Nyugodtabb lett mindenki: a gyerekek nem tombolnak, persze elevenek, mint a tűz, de ez így van rendjén. Feleségem mára teljesen elengedte az anyagiakért való görcsös aggódást, és egymással ismét kezdünk összhangba kerülni. Mondja is, hogy jót tesz velem a chikungozás! Magamat is valahogy kívülről tudom szemlélni, és bizony több jelentősebb hibámat sikerült meglátnom, kijavítanom. Például.: nem panaszkodok, hanem keresem a megoldásokat, nem pedig a problémával törődök, a hozott hibás viselkedési mintát átformálom. Nekem ezelőtt nem nagyon volt önbizalmam, ami miatt nem álltam ki magamért csak ritkán, de azt is hamar leradírozták pl. a főnököm, anyósom… Mostanra kialakult bennem valami, és nem kezelnek le. Nem szegülök sem ellen, se nem mondom meg a magamét, de valamiért nem csesztetnek annyit!
Még valami: minden kedd, amikor a többiekkel együtt chikungozunk számomra egy kristálytiszta energiafolyam, amitől erősebb lesz a lelkem!
Annyit már látok, hogy “véletlenek” egész láncolata vezetett el a Zhineng Chikunghoz, hogy megkapjam ezt a tanítást, amit KÖSZÖNÖK! Kívánom, hogy sok embertársunk kapja meg még ezt az ajándékot!”
T. Norbert

“2009-ben egy rehabilitációs központ szervezett egyhetes bentlakásos tábort emlő-, tüdő-, gyomor-, here-, nyirok- vastag-végbélrák, csontrákban szenvedő, gyógyíthatatlan betegeknek. A résztvevők: 33-67 év közötti nők és férfiak, már túl voltak műtét-, sugár-és kemoterápián. Gyógyulni szerettek volna, és kipróbálni egyéb alternatív gyógymódokat is. Akkor hallottam először a Chikungról, amikor elkísértem a páromat a daganatos táborba. Jómagam segítőként vettem részt a rehabilitációs munkában. A táborban a betegek „testi-lelki-szellemi” gyógyulását tartották a legfontosabbnak. Ez a tábor egy egészen másfajta megközelítés volt a daganatos betegség gyógyításban. Öngyógyító technikát, kínai medicinát, akupunktúrát tanultunk, és volt Chikung. Kaptunk „egy szelíd gyógymódot”, a Chikungot, amit bárki, bárhol gyakorolhat, hogy megőrizze erejét, és méltóságát a rákkal való harcban.
Később tudtam meg, hogy Debrecenben működik a Dankó Ferenc által vezetett Chikung iskola. Mosolygós, végtelenül szimpatikus, szerény ember. Önvédelmet is oktat, Eskrima mester, és többszörös világbajnok. Meghallgattam az előadását, részt vettem „próbaedzésen” egy hétvégi oktatáson, és jólesett a szabadban tartott közös energiagyűjtés. Örültem a lehetőségnek, mert csatlakozhattam ahhoz a kis csapathoz, ahol egymásra épülő tanfolyamon szintekre bontva elsajátíthatjuk a Zhineng Chikung technikákat. Miért jó ez nekem?
A Chi Kung segít, hogy a napi stresszt tudjam kezelni. Megbirkóztam a gyomorfekélyemmel. Meg tudtam írni a diplomamunkámat. Segít a tanulásban, a koncentrációban. Erőt ad, hogy képes legyek feldolgozni dolgokat, a párom elvesztését, hiányát, és ne legyek depressziós.
Ma tudatosan arra használom ezt a „szelíd gyógymódot”, hogy elejét vegyem a bajoknak. Tudjam kezelni a stresszt, a fejfájást, a klimax tüneteit, a hőhullámokat, és el tudjam látni a munkámat. Néha jó elcsendesedni, és figyelni önmagamra. A mai rohanó világban nagyon nehéz megfelelni az elvárásoknak. Ha elfogy az energiánk, megbetegszünk. A foglalkozásokon szerzett tapasztalásokat arra használom, hogy erőt gyűjtsek a mindennapokhoz és egészséges legyek.
A Zhineng Chikung egyfajta út és fejlődés önmagam megismeréséhez, a lelkemhez. Lehetőség arra, hogy harmóniában legyek önmagammal, és a környezetemmel. Tartást ad, és érzem, ura vagyok a helyzetnek.
Újabban megkérdezik, honnét van ennyi energiám? Ilyenkor mosolygok egyet, mert a válasz nagyon egyszerű: gyűjtöm. Az univerzum energiája mindenütt ott van, csak eggyé kell válni vele.
Aki Chi kungozik, megtapasztal dolgokat, és fejlődni szeretne. Saját képességeinkhez mérten mindig fentebb kerülni egy kicsit. Arra törekszünk, hogy a tudásból, a nagy egészből, megszerezzünk, egy-egy keveset, és ezáltal bölcsebbé váljunk.”
B. Zsuzsi, gyógymasszőr